2010. 05. 11.

kötősuli 3. - szaporítás, fogyasztás


Az eddigiek felhasználásával már változatos egyenes vonalú dolgokat köthetünk, lássuk mivel lehet alakítani a kötött darab formáját.


1., Szaporítás - increasing: cél, hogy megnöveljük a sorban lévő szemek számát, lehetőleg úgy, hogy minél egyenletesebb maradjon a kötés képe.
A kötésleírás adja meg, hogy a sorban hányszor és hol szaporítsunk. Ha a munkadarab két szélén tesszük, akkor is kell hagynunk 1-1 szélszemet a szaporítás előtt/után. Előre bocsátom, hogy erre is van többféle megoldás, nézzünk egy jól használhatót.

- make one (M1) : lényege, hogy két szem közé csempészünk be egy újabbat. Lekötjük a szaporítás előtti szemet, majd a jobb tűvel a következő szemhez harántul futó szál alá nyúlunk és a bal tűre emeljük.


A jobb tűvel jobbról balra szúrunk a képződött hurok hátulsó szára elé és a sima kötésnél látott módon húzzuk át a fonalat. Az új szem a jobb tűre kerül.



Ha jobban megnézzük, ezzel a felvett szálat megcsavartuk, ez fontos ahhoz, hogy ne legyen lyuk a kötésünkön a szaporítás miatt.



A következő szemet a mintának megfelelően simán , fordítottan stb. kötjük le. A következő sorban szintén a mintától függően kötjük a megadott szemet a szaporított szemre. Leggyakrabban sima sorban szaporítunk és a következő sorban fordított szemet kötünk a szaporításra.

2., Fogyasztás - decreasing: Nagyon gyakran fontos, hogy a fogyasztással ne csak a szabásmintának megfelelően csökkentsük a sorban lévő szemek számát, de a megfelelő módon fogyasztva a kötésminta képét is befolyásoljuk. Ha a kötés színén a sima szemek dominálnak kétféleképpen fogyaszthatunk, meghatározva ezzel, hogy merre "dőljön" a fogyasztás vonala. Az alábbi fogyasztási képeket akkor kapjuk, ha minden sima sorban fogyasztunk, a fordított sorokat pedig változtatás nélkül kötjük le.



- sima összekötés - knit 2 together(k2tog): mintha sima szemet kötnénk, balról jobbra szúrunk a szembe, de egyszerre két szembe csúsztatjuk a jobb tűt és ezeket egyben kötjük le ( miután beleszúrtuk a jobb tűt a két szembe, pici mozgatással lazíthatjuk a szemeket, hogy könnyebben lehessen majd áthúzni rajtuk a fonalat). Ezzel a jobb tű felé dőlő fogyasztást kapunk.





- a bal tű felé dőlő fogyasztás - slip, slip, knit(ssk) = csúsztat, csúsztat, simán összeköt: a bal tűről lekötés nélkül átcsúsztatunk 2 szemet a jobb tűre.

Majd a bal tűvel balról jobbra az átcsúsztatott szem jobb tű mögött lévő szára mögül a szembe szúrva visszacsúsztatjuk előbb az egyik, majd a másik szemet a bal tűre.



Így mire visszakerül a szem a bal tűre az eredetileg hátul lévő szára lesz elől. Ezután jobbról balra beleszúrva mindkét szembe simán összekötjük őket.





Ritkábban használt, fordított fogyasztás:
- 2 szemet fordítottan összekötünk - purl 2 together (p2tog): olyankor hasznos, ha fordítottt minta van a kötésünk színén. Mintha fordított szemet kötnénk, a fonalat a munka elé vesszük és a jobb tűt egyszerre két szembe szúrva azokat a fordított szemnek megfelelően egybekötjük.




Ezekkel a módszerekkel 1-1 szemet tudunk fogyasztani/szaporítani. A több szemet változtató technikákat egy későbbi bejegyzésben mutatom majd.

Javaslat a gyakorláshoz:
Annyi mindent tudunk már, igazán köthetnénk végre valami konkrétan használhatót is. Tessék parancsolni :) .


Kössünk egy egyszerű mamuszt, gyakoroljuk a lusta kötést, a passzét és a szaporítás/fogyasztást. Vastagabb gyapjúfonalat ajánlok hozzá, hogy elég rugalmas legyen.
Szedjünk fel 4 szemet a tűre. Kössünk egy sima sort, majd folytassuk lusta kötéssel (minden sor sima) úgy, hogy minden második sor elején és végén szaporítunk 1-1 szemet. A megfelelő szélesség elérése után (1-2 centivel legyen rövidebb a tűn lévő szemsor mint a lábfej hossza) 2 sima 2 fordított passzékötéssel kössünk a talpszélesség + 3- 5 cm eléréséig , majd újra lusta kötés, úgy, hogy miden második sorban fogyasztunk 1-1 szemet a sor két szélén. A sor elején ssk-val a végén k2tog-rel.
A kötésnél legyünk lazák, méregessük a lábfejhez a készülő darabot, és ha esetleg nem stimmel, bátran fejtsük le a kérdéses részt és kössük újra a megfelelő méretig.

Egyébként is fontos, hogy merjünk fejteni. Ne sajnáljuk az addig beletett munkát, mert ha a rossz részt bennehagyva kötjük meg a kiszemelt darabot, lehet, hogy az egész használhatatlan lesz és akkor dolgoztunk igazán hiába.




Az utolsó 4 szemet hagyjuk a tűn. Folyt. köv. A kötés befejezése is a következő lecke anyaga lesz.
Én a mintadarabot 28-29-es lábra, vastag fonalból, 3,5-ös tűvel kötöttem.
4-ről 28 szem szélességűre szaporítottam a lusta részben és a 28 szemmel 25 sor passzé készült.

Kötős okosságok:

A kötéspróba - nagggyon fontos része a kötésnek! Gyakran felesleges időpocsékolásnak tartják, de főleg olyan daraboknál, ahol lényeges, hogy stimmeljen majd a méret, elengedhetetlen. Ha készítünk egy 20 szem x 20 soros próbát a kiválasztott fonallal az adott mintából, lemérve a szélességét, magasságát kiszámíthatjuk a kezdéshez szükséges szemszámot és támpontot kapunk a sorok számának kalkulálásához. Nem utolsó sorban ismerkedünk a fonallal és élőben is láthatjuk, hogy milyen klassz lesz az a minta amit kötni fogunk.( Ha 20-tól eltérő szemszélességű mintával tervezünk dolgozni a kötéspróbát úgy készítsük, hogy egész számú - de legalább egy teljes - mintát adjon ki.)

A kötésleírás - az amit nagyon alaposan át kell tanulmányoznunk. Szóról szóra, az egyes részeket akár többször is, mert ha valami felett átsiklunk nem fogjuk érteni, miért csúszott félre az egész munkánk. Ha elsőre értelmezhetetlennek tűnik a leírás, kezdjünk el kötni (erre is jó a kötéspróba), mert a gyakorlatban biztosan rá fogunk jönni, hogy miről is van szó.

Jó kötést!

18 megjegyzés:

nöné írta...

Nagyon klasszul összefoglaltad, gratula!

zazálea írta...

MÉg én is értem...

Szentpyr írta...

Márti, én nem tudok elég hálás lenni neked! Még csak átfutottam a bejegyzést, de hihetetlenül alapos, világos és rengeteg munkát látok benne, részemről nagyon köszönöm!!!

És még valami, a körkötőtűmön 4 azaz 4(!) megkezdett kötés(ecske) ficereg! Na mert akkora arcom van, hogy rögvest konkrét céllal kezdtem kötni. Pankának egy (szinte téglalap alapú) bolerót (ehhez életbevágó;) volt a szaporítós/fogyasztós lecke!) és Árpimnak színes négyzetek a párnájához. (Ehhez meg a befejező hadműveletet várom, majd.) Hát bocs, hogy ennyit fecsegek, de annyira élvezem, köszönöm szépen!

Szilvi írta...

Szuper volt. Én azt hittem,hogy ezt már tudom, de mikor átolvastam akkor láttam milyen hiányosak az ismereteim. Ezután majd én is így fogom csinálni.

Kicsoda írta...

Martam, nekem meg a kotesproba kapcsan jutott eszembe, hogy vajon megmerjuk-e mutatni, hogy mi mekkorakat szoktunk csinalni?;-D

Argery Araya C. írta...

ESTIMADA AMIGA LA FELICITO POR ESTE GRAN TRABAJO, ERES UNA ARTISTA, SALUDITOS DESDE MI PEQUEÑO PAIS COSTA RICA CENTROAMERICA QUE DIOS TE BENDIGA.

Ahama írta...

Ismétcsak köszönöm mindenkinek, örülök, ha a gyakorlottaknak is tudok újat mutatni. :)

Szentpyr, a kezdeti lelkesedés adja a legöbb energiát a tanuláshoz. A befejezés technikája jön a köv. leckében.

Kriszta, én azt mondtam, hogy minimum ekkora kötéspróbát jó készíteni, felső határ a csillagos ég :)P.

Lányok, nem tud valaki spanyolul? Megköszönném, ha lefordítaná az utolsó megjegyzést.

Hola Argery Araya C. , sorry, but it's my whole Spanish :). Nice to see You here in my blog.

kastanie írta...

A webfordítás spanyolról magyarra a következőt adta:

KEDVES BARÁT GRATULÁLT ENNEK EZEN A NAGY MUNKÁN TE MŰVÉSZ, SALUDITOS VAGY A KICSI ORSZÁGOMBÓL, COSTA RICÁBÓL, KÖZPONTI AMERIKA AZ ISTEN MEGÁLD TÉGED.

Ahama írta...

Ó, persze, ez a megoldás nem ugrott be.
Köszi!!

Karina írta...

Kedves Ahama! Én is köszönöm neked ezeket a leckéket, és kár hogy nem jöttem picit hamarabb, mert én is segíthettem volna a fordításban, és félig én is costa ricai vagyok!
A saluditos, az üdvözlet (saludos) becézgetése, üdvözletecskék, ugyanis a costa ricai emberek nagyon kedvesek és barátságosak.

Ildikó írta...

Szia! Nagyon tetszik az oldal! Szeretnék kérdezni a balra dőlő fogyasztással kapcsolatban. Egy mellényt kötök éppen, és a nyak és karkivágásnál a jobbra és balra dőlő fogyasztást használom. Gondom, hogy a balra dőlő fogyasztásban van egy kis balra menő szál (ott ahol összekötöm a szemeket), ami miatt nem lesz teljesen szimmetrikus. Mit lehet tenni ilyen esetben. Köszönöm: Ildikó

Ahama írta...

Szia Ildi, tudsz mailben képet küldeni arról, hogy pontosan mi is a gond?

Bogriella írta...

Kedves Ahama!
Kincset ér az oldalad! :)
"ssk - átcsúsztatni két szemet, majd összekötni (fordítottan lesznek összekötve)" - ezt kerestem, ugyanis van egy gyönyörű mintám (nem az enyém, rám talált) és ott többek között ez a szem is van a leírásban. Nagyon szeretném megkötni magamnak csak pulóvernek. Hálásan köszönöm a segítséget és a fotók mellé csatolt videót is, már teljesen értem! :)
Köszönetem jeléül belinkelem azt az oldalt, ahol a mintta és a rajzos magyarázat is található, az angol nyelvű leírással együtt. :)

http://www.knitty.com/ISSUEdf12/PATTlight.php

Ahama írta...

Örülök, hogy segített a leírásom.
Köszi a linket, jó kis mintát találtál, biztosan szép lesz a pulcsi.

Unknown írta...

Ti mennyi idő alatt készítetek el egy sapit? (egyszínű)

Roni írta...

Kar hogy nem mukodnek a videok. Amugy tetszik az osszefoglalas, mert egy katyvasz volt a fejemben.

Ahama írta...

Kedves Roni,

Amint látod, ez egy elég régi bejegyzés. Igazság szerint már régen foglalkoztam a bloggal, köszönöm a figyelmeztetést, megpróbálom újra élővé tenni a videókat, remélem sikerülni fog. Örülök, hogy azért a fotókkal is hasznosnak találtad, ha kérdésed van írj bátran.

Kékmadár írta...

Most működnek a videók! :) Köszönet érte!