2010. 12. 27.

kötősuli - ötujjas kesztyű



Intsünk búcsút az óévnek kesztyűsorozatunk befejező darabjában.



Az egyujjas kesztyűnél leírtak szerint készítsünk el egy zárt hüvelykujjas alaprészt (passzé, szaporítás a hüvelykujjhoz, kézközépi rész, hüvelykujj).
Ha 4-gyel osztható szemszámmal tudunk kezdeni, az később megkönnyíti a munkánkat. Ha nem jön úgy ki, a hüvelykujj szaporítása után még hozzáadhatunk a főrészhez 1-2 szemet. Alapelv: gyakran próbáljuk fel, alakítsuk a tényleges mérethez.


A főrészt a kisujjtő magasságáig kössük meg, majd szedjük segédszálra a szemeknek azt a 3/4 részét amiből majd a II.-IV. ujj lesz. Ha a kisujjra maradó szemek száma az össz szemszám 1/4-énél 1-2 szemmel kevesebb, nem gond.
Osszuk szét a maradék szemeket 3 tűre, a gyűrűsujj felé eső két széli szem melletti szálba öltve szedjünk még fel 1-1 szemet és kössünk körben majdnem teljesen a kisujj magasságig.



Majd kössük össze párosával a szemeket és végül húzzuk össze az utolsó kör szemeit.


Szedjük tűkre a félretett szemeket plusz 1 szemet a kisujj tövébe öltve és kössünk 2-3 kört.


A mutatóujjhoz szedjük 3 tűre az össz szemszám 1/6-1/6-át a tenyéri és a kézháti oldalról is, és 1 -1 plusz szemet a középső ujj felé eső széli szemek melletti keresztszálba öltve (a többi szem segédszálon). Kössük meg a mutatóujjat.


A középső ujjhoz szedjünk tűkre a maradék szemszám 1/4 - 1/4-ét a tenyéri és a kézháti oldalról, és még 1 szemet a mutatóujjhoz való átmenetbe öltve, ill. a gyűrűsujj felé eső széleken 1-1 plusz szemet. Kössük meg a középső ujjat.



A megmaradt szemekből a középső ujj felől 1-2 plusz szemet felvéve készítsük el a gyűrűsujjat.


A másik kesztyűfél szimmetrikusan készül. Az ujjak tövénél esetleg képződött kisebb lyukakat a fonák oldalon varrótűvel bestoppolhatjuk.


A kesztyűhöz (norm. női méret) közepesen vastag fonalból, 3,5-ös tűvel kötve pontosan 50 g-t használtam fel.
Ugyanígy köthetünk ujjas zongorakesztyűt, csak ne összehúzással, hanem pár sor passzéval fejezzük be az ujjakat a megfelelő magasságban.


Jó kötést!

12 megjegyzés:

Cinkepiri írta...

Nagyon örülök a kötőleckének pont ötujjasra hangolva! Köszönöm szépen! Mindenképpen megkötöm.



Mellesleg a színe nagyon szépséges.

Ahama írta...

:), sok sikert a kötéshez!

gubike írta...

Szuper leírás! Érthető, szemléletes!

Irenka írta...

Köszönöm, ez jókor jött!

KataPorta Kreatív írta...

Én is köszönöm a segítséget! Nagyon ügyes vagy! - ezt a többi munkádra is értem!:-)

Bea írta...

Köszönöm a leírást én is, hamarosan nekiállok elkészíteni. Nagyon tetszik a fonal színe is.

Bea írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
gm írta...

Nagyon szép a fonal. Lehet kapni valahol?
Köszönettel: margit

Ahama írta...

Kedves Margit,

Amint látod, ez egy közel 5 éves bejegyzés - atya ég! :) - sajnos nem tudom megmondani, hogy kapható-e még a fonal, tartok tőle, hogy nem, és már sajna a nevére sem emlékszem. De szerencsére azért jó pár éve már gazdag a választék a jobb fonalboltokban, biztos találsz hasonlót.

Évi írta...

sziasztok! azt hiszem, én ennyire nem vagyok ügyes. viszont 20 hós iker fiaimbak szeretnék min 1-1 pár sötétkék kötött ötujjas kesztyűt és sehol nem kapok ilyen minit. 10-11 cm teljes hosszban kéne. valaki válall itt esetleg ilyesmit? ha igen, milyen árban?

Évi írta...

sziasztok! azt hiszem, én ennyire nem vagyok ügyes. viszont 20 hós iker fiaimbak szeretnék min 1-1 pár sötétkék kötött ötujjas kesztyűt és sehol nem kapok ilyen minit. 10-11 cm teljes hosszban kéne. valaki válall itt esetleg ilyesmit? ha igen, milyen árban?

Ahama írta...

Szia Évi,
Keress meg a harismarta@gmail.com címen.