2011. 04. 14.

kötősuli - hajpánt ( rövidített sor 2. rész)


Miután jól begyakoroltuk a fordulást, kössünk hajpántot rövid sorokkal. Pár deka maradék fonalra lesz szükségünk, minél több színünk van, annál jobb.



Szedjünk tűre a fejbőségnél 5-6 centivel rövidebb szélességnek megfelelő szemet. (Egy 20 szem x 10-15 soros kötéspróba segítségével kiszámolhatjuk a megfelelő szem- és sorszámokat.) Döntsük el, hogy milyen magas legyen a hajpánt tarkóhoz eső legkeskenyebb része (m) és e méret felének megfelelő magasságig sima sorokkal kössük meg a pánt első szakaszát. A színeket tetszés szerint váltogathatjuk.


Ezután már a rövid sorokat kötjük. Az ábra segít a kötendő szemek és sorok számának kiszámításában, hogy mindenki a neki megfelelő méretben készíthesse el a hajpántot, a fejnagyság és a fonalvastagság függvényében:Mérjük meg milyen széles legyen a tarkóhoz eső, még bővítés nélkül kötött szakasz (a) és mekkora a fejtető közepén a hajpánt legnagyobb bősége (b). A legnagyobb bőséget (b) osszuk kettővel és ebből a méretből vonjuk ki a már megkötött pántrészlet magasságát (m/2). Számoljuk ki, hogy ez hány sornak felel meg, ez adja a középig még megkötendő sorok számát.

Döntsük el, milyen széles sort szeretnénk a pánt közepén(k). A pánt teljes szélességéből vonjuk ki a tarkói rész szélességének dupláját (2a) és a középső sor szemszámát (k). Ezt osszuk el a középig még megkötendő sorok számával. Ezzel megkaptuk, hogy a betétrészben hány szemmel kell rövidíteni az egyes sorokat.
Az első rövidített sor: össz szemszám - (a) sima, fordul, a második rövidített sor: az első röv. sor - (a) sima szem, fordul. A következőkben pedig mindig a kiszámolt mértékben csökkentjük a sorok szemszámát.

(Esetünkben: 80 szemre kezdtem, lustakötéssel 11 sort kötöttem. A tarkói rész szélessége 12 szem, a középső sor 8 szem széles, tehát 80-2x12- 8 = 48. A tervezett bőséghez 16 sort kellett kötnöm még a közepéig, ezért soronként 3 szemmel (48:16) rövidítettem. Mivel az első két sorban még nem kezdjük csökkenteni soronként a kiszámolt számú szemmel a sor szélességét, nálam így jöttek a sorok: 12.sor:68 szem, fordulás, 13.sor: 56 szem, fordul, 14. sor: 53 szem, ford., 15. sor: 50 szem, ford. és így tovább a középső 8 szemes sorig.)

Ezután következik az elsővel szimmetrikus másik fél. Itt mindig a kiszámított mértékkel növeljük a sorok szemszámát. A második fél első sorában a középső sor szemszámánál eggyel kevesebb szemet kötünk, így elkerülhetjük a továbbiakban, hogy egymás fölé essenek az egyes forduló szemek. A további sorok szemszáma megegyezik az első félen szereplő szemszámokkal, csak ellenkező sorrendben kötjük azokat.

(A példán: 1.sor: 7 szem, fordul, 2.sor: 11 szem, fordul, 3.sor: 14 szem, fordul és így tovább, hármasával növelve a szemszámot, majd az utolsó rövid sorban a tarkói rész szélességével. Utolsó előtti rövid sor: 56 szem, fordul, utolsó rövid sor: 68 szem, fordul és következő sort már a kezdő szemszámmal (80) kötöttem.)

Figyeljünk oda, hogy most fogunk az első fél forduló szemeire kötni. A lyukak elkerülése érdekében mindig az előző leckében vettek szerint, az alapnál körbefutó harántszálat a tűre emelve, azzal együtt kössük le a forduló szemet.

Amikor elértük a kezdő szemszámot, kössünk még egyenesen ugyanannyi sort mint az első fél kezdetén. Láncoljuk le a szemeket, tisztázzuk el a szálakat és varrjunk gumiszalagot a pánt két vége közé.



Ha nem a gumis összekötő megoldást választjuk, köthetjük gombolósra is. Ekkor a kezdő szemszám a fejbőség +2 cm-nek feleljen meg. A második fél első teljes szélességű sorának elejére készítsünk gomblyukat és ha elkészültünk a pánttal a gombot is varrjuk a helyére.



A bemutatott pánt ovis méretben készült közepesen vékony fonalból 3,5-ös tűvel. Szélessége 41, bősége 13 cm. A színeket 4 soronként váltogattam, a fehér csík kétsoros.

Jó kötést!

5 megjegyzés:

mindentbele-eraniko írta...

Te egy gondolat olvasó vagy!
Ebben a véget nem érő szeles időben,pont egy ilyen hajpántot gondoltam kötni,csak mintát nem találtam....eddig!!!
Kösziiiiii!!!!!!!!!

dióhéj írta...

megáll az ész! nagyon klassz ez a sorozat, még akkor is, ha 15 éve letettem a kötőtűimet :)

zazálea írta...

a hajpánt szép, a leírás szuper, én pedig tudok kommentet írni!

Márta írta...

Csak rajta és majd mutasd Eranikó.

Dióhéj, akkor talán ideje újra felvenni őket ;)

Zaza, köszi, most már én is!

Unknown írta...

Kérlek videón mutasd meg a hosszított sor kötését is.Előre is köszi!Mya