2011. 04. 14.

kötősuli - rövidített sor (short row), avagy belül tágasabb 1.rész


Szaporításkor plusz szemeket beépítve, a sorokat meghosszabbítva bővítjük kötött darabunkat. Növelhetjük azonban a bőséget erre merőlegesen is, rövidebb, hosszabb sorrészleteket beillesztve a teljes sorok közé.


Erre való a short row technika, amit talán rövidített sornak lehet fordítani. Lényege, hogy az adott sort nem kötjük végig, hanem sor közben megfordulunk és a maradék szemeket a tűn hagyva visszafelé kötünk, majd egy későbbi sorban újra kötünk a tűn hagyott szemekre is.



Nagyon sokrétűen alkalmazható pulcsik, sapkák, kendők, zoknik stb. alakításakor. Az előző postban mutatott két labda és ennek a sapkának a buggyos része is rövid sorokkal készült.

Az angol nyelvű leírásokban gyakran szerepel w&t (wrap and turn - kb. tekerd körbe és fordulj) rövidítésként.




Az alapváltozat kivitelezése: 15-20 szemmel kezdett próbakötésünkön pár centi magasságban kezdjünk el sima szemekkel egy sort és kössük kb. a közepéig, fonal a munka mögött. A következő szemet lekötés nélkül csúsztassuk át a jobb tűre, a fonalat vegyük a munka elé és az előbb átcsúsztatott szemet tegyük vissza a bal tűre. Fordítsuk meg a kötést és most fordított szemekkel kössünk a soron végig, vagyis az előző sor kezdőpontjáig. Figyeljünk oda, hogy a forduló szem köré tekeredő szál se túl laza, se túl szoros ne legyen (ezt sajna gyakorolni kell :)P)

A következő sort már teljes hosszában lekötjük, sima szemekkel, úgy, hogy az előbb csak átemelt szem mellé felvesszük a tűre az alapjánál körbefutó szálat. Fontos: a hurokba előről szúrjuk bele a tűt, úgy emeljük a tűre. Majd a két hurkot egy sima szemként összekötjük. Ezzel megelőzhetjük, hogy a fordulás helyén lyuk alakuljon ki.






Ha fordított oldalon kell fordulnunk, a fordított szemekkel lekötött részsor után a fonalat a munka mögé tesszük és ugyanúgy mint az előző változatnál, a következő szemet átcsúsztatjuk a jobb tűre, majd a fonalat a munka elé hozzuk, a szemet visszavesszük a bal tűre, megfordítjuk a kötést és sima szemekkel kötünk a betoldott sorrész végéig. A teljes hosszában lekötött első sor itt fordított, a forduló szem alapjánál lévő hurkot itt a hurokba hátulról beleszúrva vesszük fel a tűre, és fordítottan egybekötjük a forduló szemmel.




Jó kötést!

(Először egy postban terveztem megírni a technika ismertetését és a gyakorló darab leírását, de túl hosszú lett volna, így közvetlen ez után jön majd a lecke második része.)

3 megjegyzés:

evicke írta...

Hát ez nem is néz ki annyira bonyolultnak, de azért oda kell figyelni rendesen :)
Köszönöm/jük, én hétvégén meg is próbálkozom vele! Már régóta szerettem volna rövidített soros kendőt kötni, talán most már majd menni fog :)

Jutus írta...

Hát ezt sosem tudtam hogyan kell csinálni és nem is annyira bonyolult!!:))Köszönöm!!!!

Unknown írta...

Persze, nem nehéz, és nagyon sok mindenhez használható.