2011. 08. 13.

áttetsző víz, áttetsző hegyek

Amikor kisgyerek voltam az akkoriban barnás -zöldes átlátszatlan Balaton-víz kapcsán apám sokat nosztalgiázott tizenéves kori nyaralásairól, hogy akkor még messze beúszva a tóba is le lehetett látni a fenekére.
Nos azóta javult a helyzet, ha nem túl erős a szél és nincs sok fürdőző egészen furcsa jó érzés mostanában belegázolni a tiszta, áttetsző vizű Balatonba. Ez klassz. Azt viszont sajnálom, hogy Földváron megfigyelhető egy retro-gyilkos tendencia. Lebontották a kempinget, a hatvanas években épült fogadóépületével együtt, átalakították a keleti strandot, elbontva a speciális hangulatú kabinsort. A strand most nagyon rendezett és nagyon jellegtelen.
Persze ebben benne van, hogy ezek az én gyerekkori emlékeim voltak, a maiak meg talán másnak lesznek szépek, de nekem kifejezetten hiányoznak. Ki kellene találni valami kreatív módot ezeknek a Balatoni hangulathoz szervesen hozzátartozó épületeknek a megőrzésére. Biztosan ismeritek a szántódi rév épületét. Nagyon jellegzetes darabja ennek a stílusnak. Még megvan, de nem tudom meddig, pedig kár lenne érte.
És a végére egy maradandóbb és szerencsére nehezebben megváltoztatható érdekesség. A tihanyi hegyek a földvári keleti strandról nézve mintha áttűnnének egymáson. (Elnézést a képminőségért, de a fényképezőgépet eléggé el nem ítélhető módon otthon felejtettük.)


Nincsenek megjegyzések: