2012. 08. 30.

Salisbury - Stonehenge - Oxford

Nagyon jó gondolat a hazautazás előtti napra tenni az út egyik legérdekesebb programját. Rájöttünk erre már korábban mi is és úgy néz ki, az utazásszervezők is. Az utolsó előtti nap egész napos  buszkiránduláson voltunk London tágabb környékén.

Az első állomás Salisbury volt. 13. századi katedrálisa 63 méter magas tornyáról híres. Tiszta gótikus gyönyörűség, amit nem osztottak különböző kis kápolnákra és ezzel nem zsúfoltak agyon, mint mondjuk a Westminster apátságot. A kisváros a katedrálisból, de  a katedrálisért is él. Önkéntes nyugdíjasok tartanak tájékoztatókat nagy lelkesedéssel. Kedves vendégként fogadják a látogatót.
 Itt őrzik a világ legrégebbi működőképes óraszerkezetét és a Magna Charta egyik eredeti példányát is.

Különlegesség a feszített víztükrű márvány keresztelőmedence és a templomban mindenhol fellelhető textilmunkák.Stonehengehez a legjobb időben értünk oda, sötét felhők borították az eget, szemerkélt az eső és vad szél fújt. Kell ennél jobb hangulati aláfestés? Akárhogy is magyarázzák a hely egykori célját és egyáltalán a létrejöttét (elméletből pedig van szép számmal), határozottan érezni ott valamiféle ősi spiritualitást.


Oxford is szerepelt a programban. Inkább érdekes, mint szép városka.
A kollégiumokat persze látni kell és nem is tudtuk, hogy oxfordi diák milyen korán lehet már valaki.

Nincsenek megjegyzések: