2009. 06. 12.

új szerelem

Nem abban az értelemben! Úgy nagyon is ragaszkodom a "régi"hez :).
Kreatív téren viszont egymásra találtunk a csipkekötéssel. Van a családunkban egy sáfrányszínű, jó beburkolózós méretű, de pihekönnyű kötött darab, az "a" kendő. Még anyukám kötötte, amikor az öcsémmel volt gyesen.
Kötöttem én korábban is áttört mintás cuccot egy párat, de azt a bizonyos kendőt akkora munkának tartottam, hogy eszembe sem jutott ilyesmihez fogni.

Aztán Timici és Ercsu blogja megadta a kezdő lökést. Rengeteg gyönyörűséget találtam, egy csomó minden új dolgot tanultam a csipkekendőkről, amikről azelőtt fogalmam sem volt, és rájöttem, hogy ilyen nekem is kell. Nem is annyira, hogy birtokoljam, inkább, hogy megköthessem.

Következő lépésként Ercsu és Kicsoda segítségével szereztem fonalat. Csak innen, Uruguayból :). Olyan szép a színe és annyira vékony, hogy csak na!
És tiszta gyapjú, mégsem szúr.



Több fonalat is várok még és már tudom is, hogy melyikből mi lesz.
Most egy stólába kezdtem bele. Sokféle mintából áll össze, különösen jópofa a kezdő rész a manósapkaszerű kúpokkal.



Annyira könnyű a fonal, hogy már megvolt jó pár sor amikor kézbe fogtam, hogy egyben megnézem és olyan érzés volt, mint régen, amikor a papagájunk rászállt az ujjamra és csak néztem, hogy látható teste van, súlya viszont szinte nincs is.

Meg kell mondjam, hogy kicsit félreértelmeztem a minta egyik részét, pontosabban nem bogarásztam végig előzetesen a teljes leírást és sehogy sem akart olyan lenni a kis sapkákat elválasztó rész mint a ravelryn az összes képen. Biztos voltam benne, hogy valamit rosszul jelöltek és kigondoltam, hogyan lehet az enyémen is hasonló mint a fotókon.Aztán mire leesett a húszfilléres, már annyit kötöttem, hogy nem volt szívem lebontani( ráadásul a saját verzióm jobban is tetszik) sebaj, a minta alkotója is írta, hogy ő kreatív kötésre akar inspirálni :).

A végső procedúra, a blokkolás után ilyesmi lesz, illetve ennél jócskán csipkeszerűbb. Mutatom majd a többi részt is.

NEW LOVE / of mine is lace knitting. I sew a lot of fantastic things at Timici and Ercsu. Got some beautiful yarn from Uruguay and started a stole.

13 megjegyzés:

nöné írta...

Szia! Nagyon különleges és jópofa minta! Nagyon kíváncsi leszek a végeredményre!

Kata írta...

A fonal színe gyönyörű! A minta meg igazán izgalmas. El sem tudom képzelni, hogy ilyet hogyan is lehet kötni. :o)))

Abile írta...

Nagyon szép ez a minta! A fonalról a képen is látszik, hogy mennyire pille könnyű!

kastanie írta...

Szó szerint ugyanazt írnám, mint Kdatta. Nagy figyelem kell hozzá, gondolom.

Kicsoda írta...

na kellett ez nekem? most itt nezegetem a zoldemet es nagyon szepnek latnam ezt a salat belole;-)
egyebkent meg jo gyorsan haladsz:-D

Macus írta...

Szia!
A fonal és az eddig elkészült rész is gyönyörű. Én nem merek még kendőhöz fogni, gyűjtöm az erőt, de egy stólát én is tervezek szép vékony gyapjúból, amit most kaptam meg Ercsu segítségével Rikkeréktől. És most már én is ilyen szuper fonalakból fogok kötni (ha a fiam ágytakarójának összes csíkjával kész leszek...)
Nagyon ügyes vagy, de ezt már régebben megállapítottam.

Vacskamati írta...

Nah, én meg lecsúsztam akkor Uruguayról.. pedig figyelmeztettél.. :D Talán így kellett lennie, először legyek kész a Laminariával, addig jobb is, ha nem is látok más fonalat.. :P

Gyönyörű lesz ez a stóla! :D

Ahama írta...

Igen, nagyon kell figyelni a mintára, ami főleg akkor nehéz, amikor még nem látom át, hogy mi is lesz az éppen kötött részből.
De ebből adódóan legalább nem unalmas:)
Csak bíztatni tudlak benneteket, hogy vágjatok bele vmi ilyesmibe. Igazi nyári kötős csemsge :)

zazálea írta...

Ez a szín.... és akkor még a mintáról nem is beszéltem, nekem annyira bonyolultnak tűnik, jó, értem én, hogy nem unalmas, de látom magam esténként lefejteni azt, amit előző nap kötöttem....

Timici írta...

csodaszép a fonal! a stóla mintája pedig nagyon izgalmas és szépséges lesz, kíváncsian várom a fejleményeket;o)jó munkát hozzá!
a merinót én is nagyon szeretem, mert pihe-puha és nem szúr egy picit sem, ráadásul pille könnyű és olyan jó vele dolgozni, várom már az én csodáimat, addig meg kapkodom magam a meglévőkkel:D

martimez írta...

Gyönyörű ez a fonal,én félek a szúróstól(...ha senkit sem szúr az még engem szúr sajna:(( ),de csodás lesz a végeredmény az már sejlik

hortenzita írta...

Isten hozott a csipkekötők között! Akinek bejön, az nem nagyon tudja abbahagyni. Kitartást kívánok, mert azért egy stóla megkötéséhez szükség van a türelemre.

Ahama írta...

Zazalea, ennél már csak azért is veszettül odafigyel az ember, mert lebontani sem egyszerű:)

Timi, kiváncsian várom a szépségeidet.

Martimez, ez garantáltan ultrafinom. Sosem vettem még fonalat megtapintás nélkül, de a lányok meggyőztek és igazuk volt.

Hortenzita, köszönöm :)most nagyon lelkes vagyok, remélem a türelmem is kitart :)