2010. 02. 09.

gyapjúfonal festése házilagos módon

Régóta kerülgettem a témát. Procionnal festettünk már pamutot, arra kiváló, de a gyapjúhoz nem az igazi. A növényi festékekkel való festés egy másik projekt lesz, mióta megfőztem a Lét-tudatos konyha jóízű és jó színű céklalevesét, egyre jobban foglalkoztat :).
A Columbus beszerzését rendre elbénázzuk, úgyhogy Kicsodának eszébe jutott, hogy első menetben próbáljuk meg a zacskós italporokban lévő festéket felhasználni.
Ezen azóta többszörösen kipróbált és bevált remek ötlet alapján terveztem én is dolgozni. (Azért nem kell megijedni, az italporok nem szerepelnek az itthoni alapkészletünkben :))
A vékony tolnai gyapjúfonal-gombolyag, újra szálasra szedéséhez nagy segítséget jelentett egy forgószék.



Kis befőttesüvegekben feloldottam három különböző színű port, beléjük gyömöszköltem a fonalat és egy nagy lábasban forró vízfürdőben tartottam egy jó óráig.


Döbbenetes volt, ahogy a fonal magába szívta a színezéket. A kezdetben sötétbordó folyadék a végén víztiszta lett. Áztatásnál sem eresztett egy cseppet sem.




Ilyen lett a végeredmény és a belőle készült kötésminta. Gondolkodom még, hogy beáztassam-e teába, kicsit tompítani a színeit.
Ha innivalónak nem is, fonalfestéshez jól használhatók ezek a porok, több színnel is tudunk variálni, olcsók és mivel más kemikáliát nem kell már hozzáadni, nagyobb gyerekek is próbálkozhatnak vele.

32 megjegyzés:

Iza írta...

szioka, egy díj vár rád nálam, kukk be ide: izablogja.blogspot.com

Melinda írta...

Isteni "finom" színe lett!:)))

Csilla írta...

Nagyon tetszenek a színei, megkötve is szuper, ezt tutti ki fogom próbálni én is!

rojalka írta...

Tényleg gyerekjáték a fonalfestés ezzel a módszerrel.

gubike írta...

Elismerésem Kicsodának az ötlethez, neked meg ehhez az eredményhez. A tea is jót tehet neki, de attól függ, mi lesz belőle, mert így is szép.

Timici írta...

örülök, hogy belevágtál, a végeredmény nagyon ígéretes;o)

Unknown írta...

Hmmm... de szép lett!
Hol lehet ilyen vékony gyapjú fonalat beszerezni?

Ahama írta...

Rilla, a fonal Rikkeréktől való http://www.szakmai-tudakozo.hu/main_seek.op?s=103&char=K&r_id=7904&r_nev=k%E1rtolt+gyapj%FA

vagy Ercsu szokott hozzájuk menni, rajta keresztül is lehet rendelni
http://ercsu27.blogspot.com

Kékmadár írta...

Talán, érdemes ételfestékkel is megpróbálni, gondolom, hogy az italporban is az lehet, és abból aztán van mindenféle szín.

Névtelen írta...

El vagyok bűvölve. A forgószékes megoldástól is (bár van ilyen forgós motollám, de az ötlet szuper.) Meg a három üveg egymás mellett is szuper, meg az ételfesték ötlet is.

Abile írta...

Ez valami döbbenet! Ki kell próbálnom!

Ahama írta...

Jó ötlet az ételfesték is és láttam már Kicsodánál azt is, hogy működik.

Márta néni, igen ezt a szót (motolla) kerestem :), nekem nincs itthon olyanom, ez a szék helyettesíti.

Csak bíztatni tudlak benneteket, hogy próbáljátok ki.

Mosolyrend Évi :) írta...

Szép lett!

Unknown írta...

Kérlek, ne-ne-ne tompíts teával, ez így annnnnnyira kellemes!
Nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni!
Köszönöm!

Aledi írta...

De jó, hogy most mutattad. Köszönet érte, és Kicsodának is. Épp tisztított gyapjút akartam festeni, úgyhogy tegnap este ki is próbáltam a módszert. Nagyon szép lett! Kóla ízű port is vettem, barnának. Na, az nem fogott. Lehet, hogy a kóla a legegészségesebb üdítő : ) Azért ijesztő tudni, hogy oviban, iskolában ilyen porból készült italt kapnak a gyerekek.

Kála írta...

Eszméletlenül jól néz ki! Annyira jól esnek ezek a színek ebben a szürke latyakban...

zazálea írta...

Hű de, hű de!

ági írta...

Nem kötnél belőle valami ehetőt!? Úúúúgy beleharapnék. :D
prücsök

Móni írta...

Hogy micsoda? Tényleg, italporral lehet gyapjút festeni? Le vagyok döbbenve, de mindenesetre, csodálatos színeket festettél. Gyapjúhoz egyébként tudom ajánlani a Jacquard és a Kenanthrol-festéket, én ezeket használom. De hogy mi? Tényleg?

Vacskamati írta...

Nagyon szép lett!! (Én szeretem a visszafogott színeket, de ezt nem tompítanám.. :D) És az újításod is remek! :D

Én most gyurmát festettem ételszínezékkel, Sára rögtön neki is állt a vad színkeverésnek, én meg jót szórakoztam, hisz a kiindulási alap ugyanaz, mint a Procionnál: fukszia (málnapiros) citromsárga és türkiz (kék) - el is határoztam, hogy legközelebb előveszem Katafa színkeverési segédletét.. :D

Kicsoda írta...

ez a forgoszek otlet zsenialis!!!!
az etelfestek sajnos nekem csak a boleros porral egyutt volt igazan szep, magaban fako lett, nincs benne az a plusz, amitol az anyagban maradna;-) ugy viszont csodaszep lilas, padlizsanos arnyalat kerekedett.

Vacskamati írta...

Szerintem az lehet a titka, mint pl. a Procinál vagy a tojásfestéknél is, valami reagenst kell hozzá adni, savat vagy lúgot.. (Ecet/mosószóda..) Az italporban foszforsav, citromsav és még ki tudja mi van..

Kicsoda írta...

ezt akartam en is irni, hogynem csak a szin, de a savassag is eltunik (a szagrol nem is beszelve). ezert vagyok kicsit bajban, hogy a gyapjut elvileg eros vegyifegyverekkel festik elenk szinure a termeszetes anyagokkal nem lesz intenziv... szoval akkor mi is van az italporban.

Ahama írta...

Móni, mondom ! :)

Az biztos, hogy van benne mindenféle, inkább nézzük, mint a gyerekekkel itassuk meg :)P.

Kalex © írta...

Hogy ez mekkora ötlet!!! Nagyon jól kitalátad és a fonal színe nagyon szép lett. :o) Tetszik!

Melusee írta...

Szia!

Nagyon szép lett a fonal színe! Szeretném megkérdezni, hogy milyen márkájú porral csináltad? Én is próbálkoztam a múltkor, de nagyon fakó lett... Előre is köszi a választ és még egyszer gratula!

Ahama írta...

köszi Lányok, Boleróval van festve

Csilla írta...

Volna még pár kérdésem (ugy rémlik már megírtam, de most nem látom, na mindegy beírom újra). Hány tasak port kevertél mennyi vízhez, mennyi fonalat tudtál vele megfesteni és milyen ízű porok voltak. Olyan jó lenne valami hasonlót összehozni és kötni kicsi lánynak egy pulcsi vagy kardigánt. Nagyon fincsi ez az összeállitás :) Köszönöm a választ előre is!

Ahama írta...

Csilla, egy tasakkal tettem kb. 2,5 deci vízbe és 3 ilyen adaggal festettem meg 10 deka fonalat. ha jól emlékszem narancs, meggy és még egy pirosas árnyalatú volt.
Ilyen élénk színek gyapjúfonalon lesznek, ha sok benne a műszál, akkor kevésbé fogja meg. Pamuton még nem próbáltam.

Kicsoda írta...

en probaltam pamutot es muszalasat is es SEMMI nem lett belole, egyszeruen nem fogta be es amennyire megis, az kimosodott, vagy fogott:-)

Csilla írta...

Köszi. Akarok Ercsutól rendelni natúr merinót azzal szeretnék kisérletezni.

Unknown írta...

Ez szuper! Ki fogom próbálni. :)