2010. 05. 17.

kötősuli 4. - leláncolás / + egy fontos bejelentés


Fejezzük be? No nem a kötéstanulást, de a megkezdett kötött darabokat már jó lenne :).



leláncolás - binding off (bo):

- befejezés a sima oldalon: az utolsó sor első és második szemét simán lekötjük - így mindkettő a jobb tűre kerül - és a bal tű segítségével az első szemet áthúzzuk a második felett. Majd újabb sima szemet kötünk, az előző fogyasztásból a jobb tűn maradt szemet átemeljük rajta és így folytatjuk a sor végéig.
videó erről itt

A végén néhány centiméteres szálat hagyva elvágjuk a fonalat és áthúzva az utolsó szemen záró csomót képzünk.

videó
A leláncolás képe sima szemekből álló láncot mutat.



- befejezés a fordított oldalon: a módszer hasonló, csak a szemeket fordítottan kötjük le, az áthúzás ugyanaz mint előbb. A végső kép illeszkedik a fordított oldal képéhez.



ugyanez élőben

Ez is úgy működik, mint a sima kötés: egyik oldalon sima, a másikon fordított képű eldolgozást kapunk, úgyhogy nyugodtan választhatjuk a számunkra könnyebb leláncolásmódot, csak vigyázzunk, hogy a kötés megfelelő oldalán tegyük.

- és ha valaki nagyon ügyel a részletekre, akkor pl. 2s2f passzét lehet úgy is befejezni, hogy a mintának megfelelően a leláncoló sorban is váltogatjuk a sima és fordított szemeket.

Itt is érvényes a se túl lazán, se túl szorosan elv. Minél többet csináljuk, annál inkább ráérzünk majd.
Ha önálló darabot kötöttünk és nem pl. egy pulóver egy részét akkor a fonalvéget most kell eldolgoznunk, nagylyukú tűbe fűzve, vagy horgolótűvel behúzogatjuk a szemek közé.



Javaslat a gyakorláshoz: az eddigi gyakorlódarabjainkat láncoljuk le sima és fordított szemekkel. A mamuszt is be tudjuk így fejezni. Varrjuk össze a sarkokat és az orrarészeket. Néhány láncszemből készítsük el a gomblyukat és varrjuk fel a gombot.



Kötős okosság:
Annak, aki kötésleírásokat, vagy egyszerűen inspirációt keres és még nem ismeri, jó szívvel ajánlom figyelmébe a ravelry kötős-horgolós alapoldalt. A kötős leírások ezreit (szó szerint!) találhatjátok meg ott amik ingyen, vagy viszonylag olcsón letölthetők. De csupán ötletekért, vagy barátkozni, vagy a saját munkáitokat bemutatni is érdemes ide ellátogatni.
A regisztráció ingyenes. Az angol nyelv senkit ne riasszon el, a kötősuliban is leírt fő kifejezéseket ismerve már nem lesz nehéz az eligazodás. Ha mégis akad valami probléma, szívesen segítek.

És most egy fontos szolgálati közlemény:

Örömmel jelentem be, hogy a Barka Fonallal való együttműködésünk alapján sorozatunk a továbbiakban Barka Fonal Kötősuli Ahamával néven, új logóval jelentkezik.


A következő héttől itt a blogon minden pénteken találhattok egy képes ajánlót a lecke részletes tartalmával, a teljes anyagot pedig elolvashatjátok a Barka Fonal oldalán. Az adott témákhoz kapcsolódó kérdéseiteket örömmel várjuk.

Jó kötést!

4 megjegyzés:

Szentpyr írta...

Ezúttal igyekszem nem ömlengeni!;) Most vettem le a bolerót a tűmről, nagyon jó érzés! Köszönöm!:)

Ahama írta...

Örülök neki és gratula, ügyes vagy :).

Bea írta...

Köszönöm, és örülök, hogy megosztod velünk a tudásodat!
Bár kötöttem már néhány pulcsit, kabátot, sapkát, de bőven van mit tanulnom. És érdekesek ezek a finomságok is, mert ugye tudtam eddig is lekötni, csak nem így... szóval: tök jó. :)

Ahama írta...

Bea, köszi:) annyi kisebb-nagyobb nüansz van a kötésben, hogy az ember mindig talál vmi új tanulnivalót és ez benne a jó, mert nem válik unalmassá.