2010. 10. 10.

Ócsa - gyerekek, madarak


Érdekes helyen jártunk ma, az Ócsai Madárvártán. Az ovis családokkal mentünk (nagyon élvezzük, mert igen aktív társaságba csöppentünk, további programok is tervbe vannak véve), tízegynéhány óvodás és a kisebb-nagyobb testvérek a szülőkkel.

Itt a kistermetű vonuló madarak megfigyelésével foglalkoznak. Hálóval befogják és meggyűrűzik őket, illetve a már gyűrűsek adatait feljegyzik. Az összegyűlt információtömegből lehet következtetni a madarak vonulási szokásaira, életmódjukra. Magyarországon ennek már százéves hagyománya van.

Nagyon meglepő, talán nem is gondolunk rá, hogy hányféle madár él a környezetünkben. Az alig 3 óra alatt amíg ott voltunk 13 különböző fajú madárkát tudtak mutatni nekünk.

Voltak gyakoriak, mint a vörösbegyek, fakopáncsok,



de ritkábbak is, mint a fenyvescinege és legkisebb magyarországi madár a királyka is.



Érdekes, hogy mennyire különböző a magatartásuk is, a széncinege pl. harcias, amikor beleakad a hálóba elszántan küzd, és ezzel persze csak mégjobban belegabalyodik, a vörösbegy viszont hamar belenyugszik a sorsába.
A madaraknak a befogástól bajuk nem lesz, a madarászok nagyon biztos, de finom kezekkel bánnak velük, sőt ha beteg a madár fel is táplálják, meg is erősítik egy kicsit.


Érdemes ellátogatni hozzájuk, telefonos megbeszélés után fogadnak csoportokat.

3 megjegyzés:

blueberries in the fields írta...

beautiful birds ! i love birds so much, i have a birdfeeder near dining room window and it is always a joy to see them feed andfly around.
it was such a pleasure to read your comment on my blog. so sorry fornot keeping in touch, i know it has been long time.
many thanks foryour good wishes,
hugs,
monique

Vera írta...

Jé, nem is tudtam, hogy 1 oviba járunk. De jó!!

Ahama írta...

:), üdv itt is !