2011. 02. 06.

kötősuli - raglán pulóver

Már minimális kötéstechnikai alapismeret birtokában is nekifoghatunk pulóvert kötni, hiszen akár négy téglalapból is összeállítható egy hordható darab. Kitartás viszont feltétlenül szükséges, mert egy XXL-es férfipulcsi hátát kötve könnyen lehet olyan érzésünk, hogy ennek már sosem lesz vége :).
A minimál darabot végtelen variációban finomíthatjuk tovább. Kezdő próbálkozásnak remek pl. az alábbi sima kötésű raglán gyerekpulóver.

Első kérdés az anyagszükséglet, ami nagyban függ persze a fonal vastagságától. Közepesen vastag fonalból piciknek 20, ovisoknak 25-35, kisiskolásoknak 35-40 deka körül számolhatunk (inkább vegyünk 5-10 dekával többet, a felesleget becserélhetjük).

Készítsünk kötéspróbát a választott alapmintával (itt sima kötés) mérjük meg a csípőbőséget és számítsuk ki a kezdő szemszámot.
A pulóvert az alsó széltől kezdjük kötni. Praktikus az első 4-6 centiméteren valamilyen passzémintát ( 1s1f, 2s1f stb.) használni mert a sima kötés felkunkorodik.
A passzét 1 számmal kisebb tűvel kössük mint az alapmintát.





Köthetjük síkban külön-külön az eleje és háta hónaljvonal alatti részét, de akár körben is. Egyenesen, szaporítás/fogyasztás nélkül a méret megszabta magasságig. Ha elértük a hónalj magasságát tegyük félre a törzsrészt és lássunk hozzá az ujjakhoz.

Most számolás következik. Mérjük meg, ne túl szorosan, a csuklóbőséget és számoljunk hozzá kezdő szemszámot a már megkötött rész alapján.
Mérjük meg a kényelmes karbőséget hónaljmagasságban, váltsuk át szemszámra.
A csukló felett kb 4-6 centimétertől (ennyi a passzé szélessége) kezdve mérjük meg a kar hosszát a hónaljig és a már megkötött darabon számoljuk meg, hogy ez hány sornak felel meg.
A csukló és a hónalji rész szemszámának különbségének felét (mert a szaporító sorokban az elején és végén is szaporítunk 1-1 szemet) kell elosztanunk a kar hosszának megfelelő sorszámra. Ennyi soronként kötjük majd a szaporító sort.
Pl. a mintadarabon: a passzé kezdő szemszáma 27, a hónalji résznél 37 szem széles, az ujj simán kötött része 50 sor magas, ezért 10 soronként kellett szaporítanom 1-1 szemet a sor elején és végén is (az 1. és 2. ill. az utolsó előtti és az utolsó szem közötti szálba öltve.)

Tehát az ujjak: 4-6 cm passzé, majd nagyobb tűvel sima kötéssel folytassuk tovább, az első és minden a kiszámoltnak megfelelő sorszámú sorban 2-2 szemet szaporítva.




Ha készen van a két ujj a hónalj magasságáig, az eddig elkészült darabokat szedjük egy tűre a háta közepétől kezdve: 1/2 háta, egyik ujja, eleje, másik ujja, a háta maradék szemei.




Újabb számolás:
mérjük meg a kívánt nyakbőséget, számoljuk át szemszámra, a hónalj és a nyak távolságát számoljuk át sorok számába.
A raglán szabás kialakításának lényege, hogy meghatározott körökben az ujjak ill. az eleje/háta rész találkozási vonalainak mindkét oldalán fogyasztunk 1-1 szemet, vagyis minden fogyasztási körben 8 szemet.
A közös tűre felszedett össz szemszámból vonjuk ki a nyakbőségre számolt szemeket, ezt osszuk el nyolccal és ezt a számot osszuk el a nyakig még megkötendő körök számával. Ennyi körönként kell majd fogyasztanunk.

Esetünkben: a háta/eleje/ujjak össz szemszáma 164, a nyakbőségre 36 szemet számoltam, tehát 128 szemet kell lefogyasztani. Egy körben 8 szemet fogyasztunk, tehát 16 fogyasztó kört kell készíteni. Mivel a hónalj és a nyak távolsága megmérve és átszámolva 32 kör magasságnyi, minden 2. körben kell fogyasztani.

Folytassuk a pulóvert, körben kötve, sima szemekkel.
A kiszámolt körökben fogyasszunk az ujjak és a főrészek találkozásánál (jelöljük meg a helyeket szemjelölővel!). A találkozási vonal előtti 2. és 3. szemet balra dőlő fogyasztással kössük össze, a találkozási vonal utáni 2. és 3. szemet simán. Egy körben összesen 8 szem fogyasztás! Ha így kötjük, a jellegzetes raglán vonalat markánsan kirajzolja az ujj/törzsi rész találkozásánál végigfutó dupla szemsor.



(Mint a kötésben a legtöbb helyen, a raglán típusra is számtalan különböző változat létezik, lehet variálni a találkozási vonal szélességével, a fogyasztások fajtáival, kezdhetjük akár a nyaktól is a pulóvert ... A legtöbb leírás pontos útmutatót ad az elkészítéshez, bátran bele lehet vágni, vagy akár saját modellekkel is lehet kísérletezni.)


A kívánt nyakbőség elérésekor a tűn maradt szemekkel kössünk fogyasztás nélkül néhány kör passzét, vagy mint itt, pont kihasználva a kunkorodást, sima kört.
A szélét a lehető leglazábban, esetleg egy jóval vastagabb tűt használva láncoljuk le, hogy biztosan beleférjen a gyerkőc feje. A nyakrészt köthetjük síkban is, oldalát nyitva hagyva, majd horgolt gomblyukkal és gombbal zárva.




Az ujjak ill, a törzsi rész összevarrásával fejezzük be a pulóvert.
Mutassuk meg az ismerősöknek és zsebeljük be a dicséreteket :).

Jó kötést!

(92-es méret, 170g Malabrigo Lime blue (1001 fonal) 3,5,/4,5-es kötőtű)

46 megjegyzés:

Kicsoda írta...

nagyon jo lett!!!

GumiPók írta...

Azt hiszem megkaptam az utolsó löketet a pulóverkötéshez. Nagyon szépen köszönjük, hogy ilyen részletesen leírtad!

Julcsi írta...

Huh, így elsőre nehéz. Nem is fogok hozzá, már csak jövőre:)
Egyébként nagyon szép lett és köszönjük a leírást!

Klaudia írta...

Köszi szépen:) Nagyon jó lett, és érthető a leírás, én is kedvet kaptam az első pulcsimhoz. Fonalam régóta van hozzá, talán végre a lendület is megjön hozzá:)

Zsoofi írta...

Istenem, mennyit kerestem egy olyan magyar leírást, amit meg is értek, és logikusnak is találok! Már lassan fél éve, azt hiszem... Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!!!

gubike írta...

Ismét egy érthető leírás. Nagyon tudsz!

Ahama írta...

Csak bíztatni tudok mindenkit :).
Ha meg bármi kérdésetek van, írjatok!
Julcsi, ha meggondolnád magad ... :)

Judilla írta...

Köszi... teljesen érthető, jó a leírás.:)

Névtelen írta...

nagyon jó lett, és köszi, annyira tetszik, hogy lehet, én is belevágok :-)

Zsoofi írta...

Ahama!
Már megkötöttem egy ujjat, és már közben is láttam, hogy fura lett, de gondoltam, ha majd leveszem készen lesz, akkor faszán néz az ki. De nem. Maradt fura. Én ugyanis kétsoronként szaporítottam egy szemet, és így aztán nem V-alakban nő az ujja, hanem egy ferde csík megy keresztben az egész ujján. Jaj, hogy magyarázzam.... Szóval, mindig két szemet kell szaporítani egy sorban, hogy normálisan nézzen ki az az ujjacska?
Ja, igen - és én úgy szaporítottam, hogy egy szembe előlről is és hátulról is csináltam egy-egy szemet. Úgy is lehet csinálni, vagy inkább a te módszereddel érdemes?
Bocsáant, biztosan nagyon butuska kérdés, de hát mégiscsak elég furán néz ki így ez az ujj, jobb lenne újra kezdeni, na de hogyan?!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is!!!!

Ahama írta...

Szia Zsoofi, lényeg az, hogy szimmetrikusan szaporíts mindkét oldalon. Nem feltétlenül kell egy sorban két szemet, de ha pl. két soronként szaporítasz (nem lett úgy hirtelen nagyon bő egyébként?) akkor egyszer az egyik, máskor a másik szélen tedd.
A te technikád is jó, egy szembe kettőt öltve is lehet szaporítani.
Ezzel az ujjal túl sokat nem tudsz kezdeni, fejtsd le, kezdd újra!

Zsoofi írta...

Ách,so!
Köszönöm!

Cserny Cherry Ildikó írta...

Szia!
Nem tudom olvasod e még a régebbi postokhoz a hozzászóülásokat, de azért próbálkozok... Szóval én azt nem értem, hogy mondjuk körbe kötöm oldalvarrás nélkül, akár a testet, akár az ujját. mindent kötök a hónalj részig, de hogyan tovább? Egyrészt a körben kötött test közé hogyan is illesztem be az ujját, aztán ha simán beillesztem az a ujja eleje lesz nem a honalj rész. Valamennyi részt mindkettőből ki kell hagyni? Huh, pedig az ötlet nagyon tetszik, csak nem látom magam előtt hogyan is kellene készíteni.

Ahama írta...

Először is keress egy olyan körkötőtűt, aminek vékony és nagyon hajlékony a tűket összekötő szála.
Az egyes darabokat a leírtak szerint szedheted fel a tűre. Kezdd a háta közepén, majd az oldalvonaltól az egyik ujja szemeit tedd a tűre, ha azok elfogytak,jön a teljes eleje a másik oldalvonalig, majd a köv. ujja és végül a háta megmaradt szemei. Azt nem mondom, hogy túl kényelmes az első pár sorban az összes szemmel együtt dolgozni.
A hónalji résznél, a találkozásoknál óhatatlanul széthúzódik a szemek közti keresztszál, ezt később tudod majd összehúzni, eldolgozni.
Én az ujjakat nem körben kötöttem, úgy azért kevésbé volt macerás.
Nézd meg egy meglévő pulcsin az ujj/törzs találkozást, úgy jobban el tudod képzelni, de ha a gyakorlatban is belefogsz, nagyon hamar világossá válik a dolog :).

agnes írta...

Nagyon köszönöm! Fantasztikus segítség volt ez a részletes leírás ahhoz, hogy megértsem, hogyan készül a raglán. Nagyon hálás vagyok neked:)

Névtelen írta...

Kedves Ahama!

Teljesen kezdő kötőként először is nagyon köszönöm a világos, érthető, logikus leírásaidat, nagyon hálás vagyok értük! Az lenne a kérdésem, hogy ezek szerint lehetséges úgy akár felnőtt raglán pulcsit is kötni, hogy nem kell külön nyakkivágás kialakítással (segédtűre vett szemek, stb) bajlódni? Bízom benne - és a leírás alapján is úgy tűnik - hogy igen, de azért biztos ami biztos, megkérdezem. És még egyszer köszönöm a szuper kötősulit :)

Ahama írta...

Szia Sevenus,
Köszönöm az elismerést, nagyon jólesik :).
Felnoőtt méretben is hasonlóan kell kötni a raglán pulcsit, ugyanezzel módszerrel tudod kiszámolni a szükséges szemeket és sorokat (a konkrét számokat csak a könnyebb érthetőség kedvéért írtam bele).
Nagy mérethez lehet szélesebb passzékat kötni.
Sok sikert a kötéshez!

Ahama írta...

Kedves Nyagi, örülök, hogy segített a leírás.

Acsa írta...

cherry! Ennél a raglán kötésnél nem körbe kell kötni a törzset, és az ujját, hanem síkba, és a hónaljnál kell atűre felszedni, és egy sima sor után lehet kezdeni a raglán beosztást.
Nem olyan nagyon könnyű annak, aki még nem kötött ilyet...lehet, hogy bontás is lesz a kezdetekkor, de megéri.
Nekem a nyaknál kezdett pulcsik nem sikerülnek, pedig nagyon csinosak.

muzsi írta...

húúú, ez szuper volt, köszi!
egyet nem értek, hogy jön ki a 8 szaporítás? :) szóval az eleje találkozik 2 ujjal, a háta is. az 4. valami olyat sejtek, hogy az ujjába 1 szaporítás, majd egy szem, majd az elejébe egy szaporíts? így minden találkozási pontnál 2?

muzsi írta...

ohh, még egy, csak mert elfelejtettem feliratkozni az értesítőre :)

Ahama írta...

Örülök, hogy hasznosnak találod. Igen, minden találkozásnál kell fogyasztani 1-1szemet az ujjból és a főrészből is(4x2). Azt, hogy a két szem között hány szemet hagysz, tőled függ, itt 2szem megy a fogyasztások között, de ha rákeresel pl. A fehér raglán pulcsira, ott nincs is köztes szem az ujja ill. Főrész fogyasztása között.
Kicsit más lesz a raglánvonal jellege.

muzsi írta...

köszönöm! (igazából így találtam hozzád, ezt a raglán témát kerestem :))
végülis kardigánt is lehet így csinálni, nem? vagy nem lesz szép akkor a nyakánál, hmmmm... na, még ezen gondolkodom :) jut eszembe, a facebookon nemrégiben indítottam egy kötős-horgolós csapatot, tag vagy már, esetleg volna kedved csatlakozni? remek a hangulat :) https://www.facebook.com/groups/118469888242442/?id=137378296351601&notif_t=like

Ahama írta...

:), nyugodtan lehet kardigán is, a raglánvonal kialakításának módja ugyanez, a nyakkivágással lehet tetszés szerint variálni.
Köszi a meghívást, nézem !

gabi írta...

Nagyon jó a leírás, köszönöm! Most raktam egybe az ujjakat és a törzset. El is kezdtem a fogyasztást, de 1 dolgot nem értek. Hogy lesz egy sorban 8 szem fogyasztás, ha csak 4 alkalommal a 2. és harmadik szemet összekötöm? Az nem 4 szem?

Cserny Cherry Ildikó írta...

Szia! Útmutatásod alapján elkészült az első raglán pulcsim. Nagyon jó volt így kötni, fogja még követni számos... :) Köszönöm.
Ha kíváncsi vagy rá, itt meglehet tekinteni. :)
http://cherry-crosstich.blogspot.com/

Ahama írta...

Nagyon szép lett, biztos nagy sikere lesz.
Nincs kedved megmutatni a 12 hónap/12 kötött cucc januári képei között is? Itt a blogon indítottam most egy új sorozatot.

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Köszi szépen! Nagyon jó a leírás, egyetlen dolgot nem értek: ha a háta felétől kezdjük kötni a pulcsit a nyakáig, a háta közepénél hogyan kezdünk hozzá? Úgy értem, honnan lesz fonalunk? És mit kell csinálni az eddig megkötött részek széléről lelógó fonalgombolyaggal?

Ahama írta...

Szia,

Ha körben kötötted a főrészt, akkor tudod a háta közepén kezdeni a vállrész kialakítását, egyszerűen kezdd onnan felszedni a munkatűre a szemeket ahol véget ért az utolsó kör, szedd fel a főrész szemeinek negyedét, majd az egyik ujj szemeit, a főrész szemeinek felét, másik ujját és a maradék 1/4 részt a főrészből. Így a kezdésnél jó helyen lesz a fonalszál.
Ha síkban kötöttél, akkor szedd a tűre egymás után a részeket úgy, hogy a tű vége ott legyen ahol egy megfelelően nagy gombolyagot hagytál a vállrész megkötéséhez. A többi fonalszálat el kell vágni és eldolgozni nagy lyukú tűvel v. horgolótűvel.
Remélem érthető voltam, ha nem , nyugodtan írj.

larokk írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Katalin írta...

Kedves Aha Mama!

Nagyon jó a leírásod, körben kötöttem minden darabot, sikerült is minden, egyet kivéve, amiről korábban már írtál:
" A hónalji résznél, a találkozásoknál óhatatlanul széthúzódik a szemek közti keresztszál, ezt később tudod majd összehúzni, eldolgozni."
Na szóval ennek az eldolgozásnak a mikéntje problémás nekem. Tudnál ebben tanácsot adni esetleg?
Előre is köszönöm.

Ahama írta...

Kedves Katalin,

Remélem még visszanézel ide, bocs, hogy csak most válaszolok, de elég sűrű volt a tavaszunk.
Szóval az eldolgozás nagyon egyszerű, a megnyúlt szálrész(ek)t, a fonák oldalon hurokká húzod, úgy hogy a két egymást követő szem között ne legyen rés, a hurkot a közepénél kettévágod és a keletkezett két fonalvéget a kötött anyaghoz lehető legközelebb öszecsomózod és a szálakat hotgolótűvel behúzva elrejted az anyagba a fonák oldalon.

Ludmann-Vank Liza írta...

A leírásod alapján csináltam egy kardigánt és egyszerűen tökéletes lett!Köszönöm! Hónapok óta szemezgettem a raglánnal,de nem mertem nekiállni. Azóta kötöttem ugyanezzel a módszerrel egy kisruhát is.Köszönöm! Szuper hasznos a lapod!

Ludmann-Vank Liza írta...

A leírásod alapján csináltam egy kardigánt és egyszerűen tökéletes lett!Köszönöm! Hónapok óta szemezgettem a raglánnal,de nem mertem nekiállni. Azóta kötöttem ugyanezzel a módszerrel egy kisruhát is.Köszönöm! Szuper hasznos a lapod!

Ahama írta...

Köszönöm a pozitív visszajelzést, örülök, hogy tudtad használni a leírást, további élvezetes kötős kalandokat kívánok !

Unknown írta...

férfi raglán ujju pulcsit szeretnék kötni normál nyakkal,mikor kell a nyakánál fogyasztani és mennyit? ebben tudna nekem valaki segíteni? igazán eddig csak pontos leírás alapján dolgoztam, ahol az adott méretnél a számba rágták, hogy ennyi szemet vegyek fel stb....ha valaki egy normál méretű raglán ujju, normál nyaku férfi pulcsi leírást elkészítené nekem megköszöném.

zi zi írta...

óriási lavcsi! kipróbálom

csiribivirag írta...

Nagyon szépen köszönöm, telefonon is beszéltünk pár hete, készen lett a pulcsi, és egy mellény is már azóta így. Köszönöm a segítséget!
Képet nem tudtam idecsatolni, ezért linkelek.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=862759043789130&set=a.312153285516378.85735.100001651263226&type=1&theater

Ahama írta...

Nagyon klassz lett a pulcsi, gratula!

Salbe írta...

Kedves Aha Mama!
Több éve keresem az alulról kezdett, raglán ujjú pulóver kötési technikáját. Ma találtam meg az oldalad.
Nagyon hálás vagyok a részletes leírásért! Csodásan néz ki a pulcsid.
Köszönöm szépen a tanulási lehetőséget!
Üdvözlettel: Tóth Erika

Ahama írta...

Kedves Erika,

Örülök, ha tudod használni, ha kérdésed lenne, írj nyugodtan.

Unknown írta...

Kedves Ahama! A számításaim szerint 7 soronként kell fogyasztani a raglán ujjhoz. Ez normális???

Ahama írta...

Szia, igen, elképzelhető. Mennyire vastag fonalból kötöd?

Unknown írta...

Köszönöm! Két szálat fogtam össze, egy vékonyat és egy vastagabbat.

Andrewchannel írta...

Kedves Aha mama!

Nem tudom hogy elküldődött e az üzenet, de még egyszer elküldöm.Azt szeretném megkérdezni, amikor a karomat csináljuk, akkor ha a sorok számában nincs meg benne a csukló és a hónalji rész szemszámának különbségének a fele, akkor a kar sorainak számát annyira kell kerekíteni, hogy benne legyen a csukló és a hónalji rész szemszámának a különbségének a fele?
Előre is nagyon köszönöm a választ.