2011. 06. 10.

utolsó pillanat

Réges rég az akkori Praktikában találtam meg először az agglegény befőtt (rumtopf) ötletét. Vázlatosan annyi, hogy a sorban érő idénygyümölcsökből - epertől a dióig, esetleg narancs is mehet bele - egy nagy átlátszatlan edénybe pakolunk mindig egy-egy réteget, rummal jól meglocsolva és az év végi ünnepekre igazi finom, bár biztos jól fejbekólintó ínyencséget kapunk.

Még van eper, a cseresznyefa meg tele van már, évek óta tervezem, most belefogok.
Van többféle recept is rá, a keresőbe beírva ki lehet választani a legjobban tetszőt.
Itt találtam nagyon részletes leírást.

3 megjegyzés:

bsi írta...

Neked van hozzá speciális edényed? Én akkor meg is próbáltam a praktikás leírás alapján, de kudarc lett a vége! (Most, hogy elolvastam a részletes leírást, úgy gondolom, inkább a rum minősége, mint a befőttes üveg miatt.)Még hezitálok, hogy most belevágjak-e, de Neked szurkolok!!
B. S. Ildi

Ahama írta...

Köszi a drukkot, belefogunk együtt?:)
Van mázas edényem, de sztem is meg lehet csinálni "besötétített" befőttesüveggel, vsz. az alkholfok a döntő tényező.
Mamma leírása meg a kommentek annyira részletes útmutatót adnak, hogy megjött hozzá a kedvem és a bátorságom.

florentine írta...

Igen, az a recept jó lesz, a rum a lényeg.