2011. 09. 24.

nyílt víz

Érdekes dolog kicsit belekukkantani, hogyan is működnek a mindennapi életünkhöz nélkülözhetetlen dolgok. Hogy épül fel mondjuk egy nagyváros vízvezeték rendszere.
Ma a Fővárosi Vízművek nyílt napján erről tudtunk meg részleteket.

Budapest vízellátásának alapja a Szentendrei-sziget kútjaiból nyert, természetes vízszűrő rétegeken átáramló, bonyolult bakteriális folyamatok során tisztává, ihatóvá váló Duna-víz. A kutak vizét a felhasználásig hatalmas medencékben tárolják.



Ha a Tabán felett a Gellért-hegy oldalában sétálva a város panorámáját csodáljuk épp egy ilyen víztároló felett járunk.
A hegy gyomrában két 5000 négyzetméter alapterületű, összesen 80 millió liter víz befogadására alkalmas medence épült a hetvenes években. Azért itt, mert ez egyrészt közvetlenül a fogyasztók közelében van, másrészt elég magasan ahhoz, hogy megfelelő víznyomás jöhessen létre a vezetékekben.



A medencéket speciális formájúra tervezték, biztosítandó a víz tisztántartásához szükséges folyamatos, egyenletes áramlást. A medencénként 106 betonoszlop és köztük a hatalmas víztömeg különleges látvány és fontos eleme annak, hogy a vezetékes vizet a Vízművek mottója szerint "bármikor megengedhessük magunknak".

3 megjegyzés:

Tündérlátta írta...

Micsoda titkos helyen jártatok! Igazán nagyon érdekes lehetett!!

Kicsoda írta...

eppen beszeltuk ma, hogy milyen kar, hogy lemaradtunk rola, es latva ezeket a kepeket tenyleg csodajo lehetett. remelem legkozelebb sikerul majd megneznunk.

Zelnice írta...

szuper,menjetek, vagy inkább menjünk, mert én voltam sok éve a nagyokkal,de gerdát és geradpapát is illene elvinni