2013. 09. 08.

várak, kastélyok

Az ember gyakran hamarabb jut el távoli helyekre mint a szomszédba. Ó, itt van a közelben, bármikor megnézhetjük - aztán pont emiatt halasztódik egyre a látogatás. Viszont az ősz, amikor egyszerre csak 1-2 szabadnapunk van, ideális a rövidebb utazgatásokhoz.
Ha bírjuk a tömeget, érdekes lehet az adott település város- vagy falunapján menni, ahol a kötelező kirakodó vásár/ népi kézműves foglalkozás/ kenyérlángos mellett  mindig van még meg nem tapasztalt helyi különlegesség is és a gyerekek is jó eséllyel élvezni fogják.

Tegnap csoportos kiránduláson voltunk. Várpalotán a Thury vár kiállításait néztük meg.


 a Várpalota Pétfürdő Kertbarát Egyesület őszi bőségasztala



 kóstoljunk rózsalekvárt !



középkori freskó a vár legrégebbi részében



 viselet kiállítás



színházi előadásokat, képzőművészeti kiállításokat is tartanak, most éppen Dali tárlatot láthattunk


A fehérvárcsurgói Károlyi kastély huszadik századi története kalandos, bár sajnos tipikus. Főúri nyaralóból lett szovjet laktanya, majd 600 ! gyereket befogadó nevelőotthon végül lepusztult romhalmaz. Mostanra szépen felújították, ott járva kicsit bele lehet képzelni magunkat az arisztokrácia életébe és akinek az az álma, az esküvőjét is tarthatja a kastélyban.




 a Csipketerasz, háttérben a grófi házaspár által ma lakott épületrész


Egészen más volt a hangulat Csókakőn a Várjátékokon. Kosztümös hagyományőrzők elevenítették fel a török időket. Mi is nagyon élveztük, fiúgyermekeknek pedig kötelezően ajánlott.


nem könnyű feljutni a vár fokára



 a várkapu emelőszerkezete



a vár mögött a Vértes hegység






ezt az ágyút el is sütötték



vörösfarkú ölyv a solymászbemutatón

2 megjegyzés:

Colette írta...

Akár össze is futhattunk volna... mi vasárnap voltunka Thury várba, szintén rózsalekvárt kóstoltunk... meg a többit is sorjában;-)

Ahama írta...

:)