2008. 10. 31.

Karácsonyi játék - logo


Hurrá - hurrá már logonk is van! Köszönet Martimeznek az ötletért és Anitának a kidolgozásért :)) Tessék, tessék, lehet letölteni.

2008. 10. 27.

JÁTÉK!! karácsonyi húzogatós

Kedves újonnan érkező Olvasóm! Kérlek tekintsd az alábbi bejegyzést archívnak.A megadott időben megtartottuk a sorsolást, így további jelentkezéseket a játékba sajnos már nem tudok elfogadni. Talán jövőre ...
Van kedvetek egy kis karácsonyi ajándékozáshoz?
Némakertész a blogjában ír egy szülinapos játékról, aminek kicsit módosított karácsonyi változatához pont időben vagyunk.
Szóval :) : aki Szent Márton napjáig jelentkezik itt a blogban, vagy e-mailben, annak neve bekerül a kalapba. November 11-n délben mindenkihez kihúzok egy nevet, akinek karácsonyi ajándékot kell készítenie és küldenie. Bármiféle saját készítésű ajándék lehet.
Hogy kinek ki jutott, mindenkinek megírom privátban, így meglepetés lesz az ajándék, de főleg az, hogy kitől kapod.
Jó játékot!

FONTOS! Aki szeretne játszani, legyen szives elküldeni nekem a postacímét, hogy azt is meg tudjam írni annak, aki "kihúzta".

2008. 10. 24.

foltos kötött - kötött foltos WIP


A sapik-sálak-kesztyűk után ideje volt belefognom egy nagyobb lélégzetű munkába.
Összehoztam két régi szerelmemet és úgy tűnik, egész jól kijönnek egymással :).
Az alapötlet nem saját ( jaj, jaj :)P ) - Horst Schulz Színes csodák könyvéből tanultam a technikát - de megpróbálom egyedien felhasználni.
Pulcsi lesz belőle Esztinek, bár egy ideig hezitáltam, hogy ne legyen-e az enyém inkább.
El kell még döntenem, hogy a simább, vagy a rusztikusabb oldal lesz-e a színe és ki kell választanom a pulóver alapszínét. Ha sikerült, mutatom ...

2008. 10. 22.

engem is kipécéztek :)

Katbo tette ezt velem, de igazából örülök neki :). Íme, újabb adalékok a bemutatkozásomhoz:

- A születési dátumom hallatán mindig elhangzó kérdésre " Jé, Szilveszterkor születtél?", azt tudom mondani, hogy bizony, bizony.
- Bár nem hiszek az asztrológiában ( szerintem, ha a születési időpont hatással van egy ember tulajdonságaira, az inkább a földi évszakokkal magyarázható, mintsem egymástól is elérhetetlen távolságban lévő csillagok "együttállásával"), de el kell ismernem, hogy a bak jegyre vonatkozó megállapítások sokszor igazak rám.
- Fázós vagyok és nem bírom a sötétséget, ezért ősz-tél: brrr !, tavasz-nyár: éljen, éljen, éljen!
- Talán az előbbivel is összefüggésben : nagyon-nagyon szeretem Görögországot. A tájaikat, az ételeiket, a nyarukat, a mentalitásukat.
- A gyerekeket tartom a világ legcsodálatraméltóbb teremtményeinek ( és nem csak a sajátjaimat :))
- Van a hűtőnkön egy szárnyas baba. Ő a konyhatündér - helyettem is.
- Szívesebben írok, mint beszélek, ezért is szeretek blogolni.

A szabályok:
1. linkeld be a blogodba azt aki kipécézett
2. ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi
3. pécézz ki 7 embert, nevezd meg őket és linkeld be a blogodba
4. egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukban, hogy ki lettek pécézve

A választottaim :
Ezkriszti
Amaranta
Szömörce
Némakertész
36évi
Tallina
Bruercsi nagyon kíváncsi vagyok, miket írnak majd.

2008. 10. 19.

fonalat festeni

Van néhány kötős gondolatom, egyre inkább körvonalazódó tervek. A fő limitáló tényező az, hogy bár sokkal több szép fonalat lehet kapni, mint régebben, azért mégiscsak " hozott anyagból" kell dolgozni.
Persze van amikor pont a fonal inspirál, de jó lenne az elképzelt dolgot az elképzelt fonalból megkötni. A varrósoknál már nagyon bejött a saját festés. Meg szeretném próbálni fonalakkal. Gondolom a Procion ide is jó lesz, csak természetes alapanyag kell.
( Sok ilyesmit láttam a hálón, de a 10 dekánkénti 20 dolláros ár + száll. költség gyakorlatilag elérhetetlenné teszi)
Ha lenne ötletetek a témában, főleg, hogy hol szerezhetnék be alapfonalakat, szépen megköszönném :).

2008. 10. 18.

... és a maradék :)

A teljes fonalkihasználás jegyében sapka készült Orsinak.

2008. 10. 17.

inspiráció

Eltűnődtem Kdatta tegnapi bejegyzésén. Tudjátok, a pitypangos táska ... Nekem jutott az öröm, hogy naponta láthatom az eredeti variációt Kicsoda párnáján , ami Kastant is megihlette.
Meg beszéltünk az inspirációról. A szó eredetileg belélegzést jelent. És itt van a lélegzés és a lélek biztosan nem véletlen egybecsengése is :).
Úgy gondolom, hogy ebben a kreatív körben, ahová nagy szerencsével valamennyien tartozunk, nagyon fontos az inspiráció - és nem is a konkrét munkák, hanem valamiféle szellemiség, aktivitás, érzés, nehéz pontosan megfogalmazni- legalább annyira mint a lélegzetvétel.
Kívánok magunknak még sokévi örömteli és gyönyörűségeket alkotó "együtt lélegzést".

2008. 10. 16.

ez van a levegőben

De legalábbis ilyenekkel vannak tele a kötős oldalak. Nagyon megtetszettek, elkapott az "én is, én is" érzés. Mármint, hogy megkötöm, mert viselni ezeket nem én fogom. Kdatta PIF csomagjába kerültek a mamusszal és a csíkosabb alapsapkával együtt.
Leírást most nem adok. Nem különösebben bonyolult, csak kissé hosszadalmas lenne ide a blogba. Ha valakit érdekel, szívesen elküldöm e-mailben.
, de kérlek írjatok egy mailt a címetekkel, mert lehet, hogy csak sokára nézek vissza ehhez a bejegyzéshez.

2008. 10. 15.

egy doboznyi gyerek


... ezt most csak azért, hogy sokszor a legegyszerűbb dolgokból lesznek a legjobb játékok, és tökmindegy, hogy a gyerek pici, vagy komoly nagyiskolás :))

2008. 10. 13.

mamusz - hogy is készül?

Vastag fonalból kötöttem, 4-es kötőtűvel (majdnem mindenhez ezt használom, csak a nagyon finom, vékony fonalakhoz nem). Kb. 26-27-es lábacskára jó. 10 dekából pont kijön egy pár. Nagyon gyorsan, pár órán belül elkészül(-ne, ha az ember lányának lenne egy tagban néhány szabad órája :) ).
A szemek és sorok számát úgy adom meg, ahogy készült. Ezeket kell arányosan növelni vagy csökkenteni a saját mérethez és fonalvastagsághoz igazítva.
A száránál 26 szemmel kezdtem, 10 sort kötöttem 1 sima-1 fordított mintával, lehet többet is, ha vissza akarjuk hajtani a szélét. Ezután a két szélén segédtűre félretettem 9-9 szemet és a középső 8 szemmel rizskötéssel (1s-1f, majd a következő sorban simára fordítottat, fordított szemre simát kötünk stb.) kötöttem 26 sort. Az utolsó sorban mindkét szélen 1-1 szemet fogyasztottam.

Majd egy tűre szedtem a félretett 9 szemet, ennek folytatásaként a rizskötés oldaláról 14 szemet, az orr résznél a 6 megmaradt szemet és a másik oldalon ugyanígy 14 és a félretett másik 9 szemet, összesen 52-t.
Ezzel az 52 szemmel rizskötéssel kötöttem 6 sort, majd a két szélen befejeztem (leláncoltam) 22-22 szemet és a középen meghagyott 8 szemmel még 40 sort kötöttem a talpnak. Az utolsó 2 sorban mindkét szélen fogyasztottam 1-1 szemet.
A végén össszevarrtam hátul a saroknál, hozzávarrtam a felsőrészhez a talpat és kapott egy kis díszítést is :).

2008. 10. 10.

alapsapik


Minimál megoldás ( ennél egyszerűbb már csak az a sapka, ahol egy téglalapból összevarrt csövet az egyik végén összehúzunk), ezért végtelen variációs lehetőség.
Játszhatunk színekkel, kötésmintákkal, a passzé hosszával ...

2008. 10. 06.

férfiak

Most, hogy így elkapott a kötés-mánia, körbenéztem a hálón. Persze ebben a témában is végtelen számú igazán különleges, érdekes és gyönyörű dolgot találhatunk.
És ami meglepett, többször előfordul, hogy ezeket férfiak tervezik és készítik. (Bár mondjuk az én fiam is tanult kötni az iskolában).
Olyasmi lehet ez, mint a konyhában. Általában a nők főznek, de a leghíresebb szakácsok férfiak.

Mutatok példát is.

2008. 10. 03.

rikkancssapka


Új változat készült a sapkából.

Az előző leírás szerint, kis változtatással. A passzé után csak minden hetedik szembe szaporítottam. A sildhez, a már kész sapkán, az eleje közepétől mindkét irányban tűre szedtem a kezdő szemszám negyedét. Lusta kötéssel kötöttem két sort, majd a sorok elején 3x2, 3x1 és 1x3 szemet fogyasztottam és ezután fejeztem be.

2008. 10. 02.

válasz Kicsodának

Kriszta barátném a legutóbbi bejegyzéshez azt a lényegbevágó kérdést fűzte, hogy mi is lesz a megkezdett kötésből.
Nos, ez lett:
Elkészítése meglehetősen egyszerű, a fejbőségnek megfelelő szemszámmal ( a kötéspróba segít!)1 sima-1 fordított passzét kötünk. Kb 12 sor után sima kötésre váltunk. Attól függően, mennyire bőre akarjuk, az első sorban minden 4.-10. szembe 1 szemet szaporítunk. Én 4 szemenként tettem. Kb 10 cm sima kötés után fogyasztani kezdünk, minden sorban 5-6 szemet, egyenletesen elosztva. Amikor már csak néhány szem van a tűn, összehúzzuk és össszevarrjuk az oldalakat.
10 deka fonal bőségesen elég hozzá.