2009. 01. 11.

kék


Colette barátnénk a Bakokat kérdezte a kék színről, tessék parancsolni :) -zene is szól-

Nem mondhatom, hogy a kedvenc színem, az a sárga, a narancs bizonyos árnyalatai, pár vöröses, lilás ..., a kék "a" színem.
Ha nem figyelek tudatosan rá, nagy valószínűséggel kék, vagy kéket is tartalmazó ruhát, bútort, tányért, fonalat, akármit választok ki a mégoly színes kínálatból is.
Valahogy a kéket igazán bennem élőnek érzem. Már gyerekkoromban is volt, hogy tiszta kékben mentem iskolába, amire csak ráadás volt az akkor még kötelező rémisztően kék iskolaköpeny.

Mert a kék sokszínű. Ha most nagyon természettudományosak akarunk lenni, akkor elmondhatjuk, hogy a szem a fényt a 450-500 nanométer körüli hullámhossztartományban látja kéknek. A retinán a vörös és zöld mellett kék fényt érzékelő idegsejtek végződnek, ezek kezdik átalakítani a fényt a tudatunkban megjelenő számtalan színné.
A kék fénynek naponta használt gyógyhatása is van, gondoljatok arra, hogy a nem túl súlyos újszülöttkori sárgaságot komolyabb beavatkozás nélkül, a kék fénnyel jól lehet gyógyítani. ( Gondoltam, hogy ajánlok linket, pl. ez t, de tegyétek magatokat szabaddá pár napra, írjátok be a keresőbe, hogy kék, kék szín, kék fény és olyan dolgokat tudtok majd meg, mint még soha!)
Érdekes, hogy bár bolygónk is "kék", a szilárd halmazállapothoz mintha kevésbé kötődne ez a szín. Nem földszín és az élővilágban sem a leggyakoribb. Van persze rengeteg kék virág meg egzotikus hal vagy madár, de ahogy megyünk előrefelé az evolúcióban, egyre kevesebbszer látjuk. Ha belegondolunk, pl. az egészséges emberi testben mi kék? Szerencsés esetben a szivárványhártya, pár áttetsző ér a vékony, fehér bőrön ...
Talán ezért is tartjuk misztikusnak, mert ennyire hiányzik belőlünk.

Hogy miért kötődöm hozzá annyira?
A különböző személyiségtípusok leírásánál a kéket a melankolikushoz társítják (a blue szó is egyszerre jelent kéket és szomorút). Mi tagadás, van bennem ebből jócskán (brühühü :)P). De igazából a kéket csak nagyon ritkán látom unalmasnak és szomorúnak.
A kék tiszta, vidám, friss, hűvös stb-stb tud lenni. Én nagyon szeretem, legtöbb árnyalata kifejezetten tetszik (mediterrán nyári égbolt, tengerrel... jajistenem!).
Persze könnyű dolga van, mert azzal, hogy a nagy hátteret adja mindenhez, eleve arra szocializál mindenkit, hogy akkor legyen boldog, ha őt látja. Nem is beszélve arról a bizonyos Kékmadárról.

Végül hadd mutassam meg, mit kötök most:
ez van :)

BLUE /One of our blog-friends Colette asked the "Capricorn" bloggers about their colour BLUE.
Yes, it's my colour. I like it, I feel it a part of my inner area. May be I'm too melancholic? I don't think so. I think we see blue a mistic colour, because we have so little blue in our body. And finally my last knit. Blue, of course :)

15 megjegyzés:

Timici írta...

szép az új kötésed, imádom a kéket és nagyon tetszett ez az írásod róla, köszönöm:o)

katafolt írta...

Ez nagyon szép volt,kösz !Nekem is mindjárt a Kék madár jutott eszembe :-)

Zelnice írta...

Annyira szeretem, amikor sokat írsz, mert olyan jó a stílusod, és olyan jó olvasni!
Nézz be hozzám, itt ugyan körbeért a kör, de nem tudtalak kihagyni ;-)

Anice kötős blogja írta...

Nekem is tetszik ez a kék project mindenestől.

Klematisz írta...

Stílusos, hogy a Rhapsody in Blue-t választottad a bejegyzésedhez :)

Kicsoda írta...

ez jo volt:-) sokat gondolkodtam mar, hogy en miert csak ugy 2 lepesrol szeretem a keket...
A fonal meg mindig gyonyoru!!!

Colette írta...

Köszönöm,fantasztikus volt, minden elismerésem. Pont egy ilyen személyes,átérzéssel teli,szépen összefűzött gondolatot szerettem volna olvasni valakitől. Színes lesz ez az év, ha mindenki csak ennyit tesz hozzá:)))

Ahama írta...

Köszönöm szépen :)
Kata, amikor a képet kerestem a te "Kék korszak"odat is mutatta a kereső:))
Colette, gratula az ötlethez! Kiváncsian várom a többiekét is.

Névtelen írta...

Mostantól még jobban szeretem a kéket, köszönöm! :) Szép lesz az új kötött!

patchwitch írta...

a fonal még mmindig gyönyörű és köszönöm, hogy megint tanulhattam tőled..... már csak ezért is imádok ide járni!

Nina írta...

Szia!

Láttam, hogy Timicinékl érdeklődtél a BC SAL iránt, a bloghoz tudok adni meghívót, ha szeretnéd ott megmutatni a munkádat.
Tavaly hímeztük ugyan a Snappers-et salban, de sokan az idén fejezik be.
http://bentcreeksal.blogspot.com

Üdv,
Nina

Ahama írta...

Igyekszem mihamarabb mutatni a kék pulcsit, épp eleget szöszmötöltem már vele, illetve mindig halasztódott a kötése.

:) Néma, drága vagy, hogy kikiáltasz minden bölcsességek tudójának ( bár nem is lenne rossz! ). De asszem rengeteg olyan alapdolog van amiben mint természetesben benne élünk, de esetleg csak akkor kezdjük firtatni az okát, ha direkt felkelti vmi a figyelmünket.
Azt gondolom a legtöbb felsős gyerek tudja, hogy mitől zöld a fű, de azt is, pl. hogy mitől kék az ég?

Nina köszönöm szépen, hogy megkerestél. Jövök hozzád további kérdésekkel.

blueberries in the fields írta...

hello Marta!I am so happy to read how positive this award was for you and for others. You see, this is what we all aspire to find...Love and Friendship. And I beleive blogging is such a wonderful way to meet extraordinary people. Who would have thought that in my little quite life out here in Quebec Canada, i would become friends with people from all over the world. To me, this what an award is meant to be.
So happy to have met you Marta. :)
hugs,
monique

ezkriszti írta...

Ó, de jókor jöttem. :)Így olvashattam blueberries bejegyzését is.

bruercsi írta...

Köszönöm azt a szép, összeszedett leírást. Olyan volt olvasni, mintha egy szép mesét olvasnék... láttam magam előtt, amit írtál!!!!