2009. 08. 01.

Téka tábor

A hetet Nagykálló-Harangodon töltöttük Esztivel. Régebben rendszeresen jártunk oda, írtam is már róla, aztán pár év kimaradt, de idén végre újra sikerült eljutnunk.
Mindenkinek kicsit mást jelent Harangod, kortól-nemtől-beállítottságtól függően, de lehet benne valami, mert töretlen népszerűséggel működik már 25 éve. Pontos számot nem tudok, de idén is több százan voltunk.
Nagyon karakteres, intenzív és komplex élményt jelent.
A szervezők lelkesek, kedvesek, segítőkészek, a szó legjobb értelmében profik.

Érdemes átböngészni a tábor honlapját, különös tekintettel a történetére. Kiderül belőle többek között, hogy a legnagyobb épület, a Tánccsűr építészeti kuriózum. Ekler Dezső többszörös díjnyertes, tankönyvekben is szereplő alkotása.

Nem gondolom, hogy mindenben úgy kellene vagy lehetne élnünk ahogy a régiek tették, de nagyon jó pár napra kicsit közelebb kerülni népi kultúrális örökségünkhöz. Beleképzelni magunkat az életükbe, ami annál is könnyebb, mert mindenféle kismesterséget kipróbálhatunk hozzáértő segítséggel.
És persze szól a zene, aki akar egész nap táncolhat.


A környezet is tökéletes, bár ez alatt a pár nap alatt nem mozdultunk ki a táborból, teljesen szabadnak éreztem magam.

Amikor először megy az ember, a bőség zavarával küzd. Annyiféle foglalkozás van, hogy egy tábornyi idő alatt képtelenség akár csak belekóstolni mindbe. Többször kell jönni! :) Mi már voltunk sokszor, sokmindent kipróbáltunk, úgyhogy most én egy dologra,nevezetesen a csipkeverésre koncentráltam.


A technika eredete valamikor a 16.századig nyúlik vissza és nagyon sok országban elterjedt, a helyi jellegzetességek kialakulásával. Láttam erről egy gyönyörű könyvet is. A neve abból ered, hogy ha már gyakorlottan és gyorsan csináljuk, a kis pálcák a "verők" amikre a szál van tekerve, összekoccannak kis kellemes hangot adva. Szóval egyáltalán nem valami agresszív dolog :), annál több türelem kell hozzá.



Félegyházi Józsefné Anikó mutatta meg a kezdő lépéseket. Nagyon érdekes technika, örülök, hogy ennek is tudom már az alapjait. Hogy lesz-e folytatás? Jövőre a táborban biztosan :).
A szaporaságról csak annyit, hogy ezt a tenyérnyi darabot 3 nap alatt sikerült elkészítenem, igaz nem folyamatosan dolgoztam rajta. (Gyakorlott csipkések kérem nézzék úgy, hogy ez az első próbálkozásom :) )


Persze ezt Esztinek is ki kellet próbálnia és egész ügyesen csinálta.


Egyébként is mindenben benne volt. Táncolt, métázott, agyagozott nemezelt, faragott, csuhézott és persze barátkozott ezerrel :).
Nyolc órán át ült a szövőszéknél - és közben csak kétszer ment le a tópartra csigát gyűjteni - és összehozott egy 125x80 centis rongyszőnyeget.


Készítettem még gyékényből egy alátétet. Megtudtam, hogy a gyékény meg a nád az nem ugyanaz! (A gyékény a buzogányos.)


És lefotóztam a réten egy ürgét, aminek külön örülök, mert csak vaktában lőttem, nagyon messze volt, és csak amikor megnéztem a képet derült ki, hogy sikerült.
Tényleg nagyon fürge és óvatos kis állat, a mező tele volt ürgelyukkal. Eszti tanult is egy idevágó mondókát:
"Sárga földes gödörbe lyukat ásott az ürge/ megállj ürge megleslek, gatyamadzagra kötlek/ Gatyamadzag elszakadt, a kis ürge elszaladt".
Mindig ezzel futottak ki a Tánccsűrből a délelőtti gyerektánc végén.



Szóval jó volt, na :)))

PICTURES OF THE "TÉKA" FOLK CRAFT AND DANCE CAMP IN NAGYKÁLLÓ-HARANGOD, HUNGARY.

6 megjegyzés:

katafolt írta...

Nagyon ügyesek vagytok mindketten !

Timici írta...

biztos szuper volt és jól feltöltekeztetek egy csomó pozitív élménnyel:o)
csipkéd nekem nagyon tetszik és Eszti szőnyegén elájultam, nem semmi munka, gratulálok neki is!:o)

Vacskamati írta...

Csak kettesben, anya-lánya program?

Mindig elámulok Eszti ügyességén és kitartásán.. Szép nyári szőnyeget készített.. :)
És Te is ügyesen csipkéztél.. :D

(Én is két éve tudom csak - mióta a gyerekemet felelősséggel kezdtem tájékoztatni az élőlények nevezéktanáról- hogy a buzogányos az pont nem a nád. Mert én addig úgy hittem... bár nekem voltak még ehhez hasonló természettani tévedéseim.. :) )

Ahama írta...

Köszönjük az elismerést :)

Tudod IO, ez a dolog minket kettőnket érdekel igazán. Andris pl. a maga részéről inkább a Csillagászati Egyesület táborába ment.

Felföldi Zsuzsanna írta...

Kedves Ahama!

Először is bocsánatot kérek, amiért cserben hagytalak, ígértem tavasszal, hogy elárasztalak majd a Nagykállói néznivalókkal, azután semmit sem írtam.
Pedig voltunk nyár elején ott, csak sajnos temetésen, úgyhogy nem volt sem alkalom, sem idő arra, hogy a látnivalókat megörökítsem. Majd legközelebb.
Annak örülök, hogy ennyire jól éreztétek magatokat, valóban olyan embereknek érdemes oda menni, akik a fejük búbjáig el tudnak merülni az alkotásban.
Örülök, hogy ilyen szépeket írtál erről a helyről és tetszenek az alkotásaitok!
További szép napokat kívánok!

Ahama írta...

Szia Virágbarátnő:)

Örülök, hogy írtál, sajnálom a szomorú eseményt.
Remélem jövőre is eljutunk Nagykállóba, úgyhogy az ajánlás a környék nevezetességeiről továbbra is időszerű lesz :).